Hoppa till huvudinnehåll

Halla gård - Årets spjutspets 2022

Önskan att knyta ihop kretsloppet och samtidigt få lönsamhet i grisproduktionen var starten på Halla gårds satsning på Hållbarhetsgrisen. Ett koncept som nu belönas med utmärkelsen Årets spjutspetsföretag 2022.

När Anders Gunnarsson tog över gården i Kvänum funderade han på hur storskalig grisproduktion kunde göras så klimatvänlig som möjligt. Ekologiskt var inte aktuellt eftersom han inte kunde få fram tillräckligt med foder till rätt kvalitet. Lösningen blev den så kallade Hållbarhetsgrisen.

Konceptet har rönt stort intresse från kollegor och många andra. De cirka 11 500 årsgrisarna kan själva välja om de vill gå utomhus och böka och beta. Men även inomhus har grisarna stora ytor att röra sig fritt på.

– Det är klart att jag känner mig stolt. Men jag hoppas också att alla andra som bidrar känner att de har varit med och startat något unikt, säger Anders Gunnarsson.

Hans mål är att Halla gård ska bli ett helt slutet, icke-fossilt kretslopp. Konceptet Hållbarhetsgrisen har också gjort att han får bra betalt för sina grisar och på grund av de höga energipriserna är biogasen från grisgödseln på väg att bli en mycket god affär.

Juryns motivering 
I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson, Halla gård, hittat en affärsidé som han kan ta bra betalt för. Hållbarhetsgrisen föds upp i en storskalig, konventionell produktion som har tagit Halla gårds hållbarhetsarbete till en ny nivå. Med hjälp av bland annat biogas från svindyngan är gården på väg att bli det kretslopp Anders Gunnarsson planerat för. På grund av höga elpriser är biogasen på väg att bli en mycket god affär. Ett kvitto på att Halla gård gör något unikt är att intresset från omgivningen är så stort att man tvingats begränsa studiebesöken.

Mer information

Artikel i Land Lantbruk om Halla gård

Satsar på hållbar och unik grisuppfödning (landlantbruk.se)

Kontaktvägar

Anders Gunnarsson, spjutspetsvinnare och ägare till Halla gård, 070–627 00 12

Juryn

  • Ulf Möller, segmentsansvarig Skog och Lantbruk, Swedbank, 0702-50 05 94
  • Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, 070-553 99 31
  • Filip Olsson, segmentschef Skog och Lantbruk, Ludvig & Co, 0730-45 46 53
  • Elisabeth Hidén, ordförande LRF Ungdomen, 0730-40 78 05
     

Mer information

Pressmeddelande

Lönsam och hållbar grisproduktion är Årets spjutspets 2022 (lrfmedia.se)

 

Prisutdelning Brunnby lantbrukardagar

7 juli, kl. 12, se program

 

Tidigare vinnare

2021: EM Logging

2020: Tiraholms fisk
2019: Stranda Kyckling AB
2018: Qvisingsö gård
2017: Slätte gård
2016: Ogestad Egendom
2015: Naturskog AB
2014: Alvastra Kungsgård
2013: Lyngby gård
2012: Myggenäs gård
 

A farmer by his tractor

Om Årets spjutspets

Företaget ska
  • ha sin bas i jord, skog, trädgård eller landsbygdens miljö.
  • ha miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara investeringar och mål.
  • vara innovativt och ha en affärsplan med goda framtidsutsikter.
  • vara lönsamt och gett vinst de senaste tre åren.


Årets spjutspetsföretag har delats ut sedan 2004 och är en tävling för lönsamma och innovativa företag inom de gröna näringarna. Tävlingen arrangeras av Land Lantbruk, Ludvig & Co, LRF Ungdomen samt Swedbank och Sparbankerna.

Finalister Årets spjutspets 2022

Sex företag inom skog och lantbruk är finalister i Årets spjutspets 2022. Vinnaren blev alltså Halla gård och här kan du läsa om övriga finalister. 

Lunnarps Jord & Fjäder

Kalkonuppfödningen är basen i deras verksamhet som nu växer med självplock av blommor från vår till höst. Miljö och djurvälfärd står i centrum när de fokuserar framåt för att växa både verksamhet och lönsamhet. 

Deras blommor sätter färg på Österlen (landlantbruk.se)

MB Forest AB

För fem år sedan startade Mattias Berggren sitt företag med en lånad skogsmaskin. Idag har det växt till fem anställda och ett rykte om att vara lyhörda, stor maskinvana och duktiga. Företaget är dessutom certifierat enligt PEFC och följer EU:s krav på utsläpp.

Personalen är hans viktigaste resurs (landlantbruk.se)

Klagstorps Gurkodling

Med sitt företag erbjuder Roy Rosendahl lokalproducerad gurka året och han arbetar med hållbarhet i flera led, allt från paketering av gurkan för att förlänga livslängden, till att använda flispanna som eldas med organisk flis samt ha en bevattningsdamm som samlar regnvatten.

Här sätts nytt ljus på gurkodlingen (landlantbruk.se) 

Järva trädvårdscenter

Annelie Sjödin har drivit sitt företag i Upplands Väsby sedan 2012. Tillsammans med sina anställda bevarar och utvecklar hon kunskapen om ett gammalt brukningssätt samtidigt som de på ett förtjänstfullt sätt visar klart att detta även passar in väl i dagens moderna samhälle.

Naturvård - hästjobb som lönar sig (landlantbruk.se)

Matses mat

Direktkontakten med kunderna är det kycklingföretagaren Elin Ericsson i Dalarna värderar högst med att vara småskalig livsmedelsproducent. Mötena via rekoringarna ger energi att fortsätta utveckla verksamheten.

Nära och reko hos kycklingproducenten i Dalarna (landlantbruk.se)