Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Inköpschefsindex steg till 63,7 i september – näst högsta nivån hittills under 2017

2017-10-02

Inköpschefsindex (PMI-total) steg med 9,0 indexenheter och noterades till 63,7 i september jämfört med 54,7 i augusti, vilket är den nästa högsta nivån hittills i år. Det var främst indexet för produktion som bidrog till uppgången, följt av orderingången. Enskilda månadsutfall ska dock tolkas med försiktighet. Ett tre månaders glidande medelvärde visar att PMI-total steg med 0,5 indexenheter i september till 59,6.

Delindex för produktionen steg med 14,4 indexenheter till 67,9 i september och lämnade därmed ett positivt bidrag till inköpschefsindex om 3,6 indexenheter. Delindex för orderingången ökade med 11,4 indexenheter till 65,3 vilket höjde PMI-total med 3,4 indexenheter.

Delindex för sysselsättning steg med 5,2 indexenheter och bidrog positivt med 1,0 indexenheter till PMI-total. Även delindex för leverantörernas leveranstider gick framåt och lämnade ett positivt bidrag om 1,2 indexenheter. Samtidigt reviderades produktionsplanerna upp och indexet noterades till 70,8.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser noterades till 66,8 i september och är den högsta nivån sedan april.

Mer information

Läs om inköpschefsindex och ta del av hela analysen, nedan:

Inköpschefsindex – Industri (samlingssida på Swedbank Insikt)

Stäng Skriv ut