Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Inköpschefsindex sjönk till 57,0 i januari: Trots nedgång; 2018 börjar starkt

2018-02-01

Inköpschefsindex (PMI-total) sjönk till 57,0 i januari. Det är 3,4 indexenheter lägre än i december, vilket innebär att det nya året inleder med en indexnedgång. Trots nedgången kvarstår indexet på en hög nivå. Delindexet för orderingången ger det största negativa bidraget till PMI-total med 2,3 indexenheter. Ett tre månaders glidande medelvärde för PMI-total sjönk med 0,8 indexenheter jämfört med december.

Delindexet för produktionen sjönk till 58,9 i januari från 62,3 i december och bidrog därmed negativt till PMI-total om 0,8 indexenheter. Nedgången gav därmed det näst största negativa bidraget till PMI-total.

Delindex för sysselsättning ökade till 57,3 i januari, vilket är 1,3 indexheter högre än december. Ökningen resulterade i ett positivt bidrag till PMI-total om 0,3 indexenheter. I motsats till sysselsättningen sjönk delindexet för leverantörernas leveranstider med 4,1 indexenheter, vilket lämnade ett negativt bidrag om 0,6 indexenheter till PMI-total.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser noterades till 74,8 i januari, vilket är den högsta nivån sedan februari föregående år.

Mer information

Läs om inköpschefsindex och ta del av hela analysen, nedan:

Inköpschefsindex – Industri (samlingssida)

Stäng Skriv ut